دکتر بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گرامیداشت جشن روز پژوهش به برخی از سرمایههای کانون زبان ایران از قبیل قدمت 100 ساله، گستردگی در پهنۀ جغرافیایی کشور، تعداد زیاد زبانآموزان، تنوع زبانی و ... اشاره کرد.
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل کانون زبان ایران، وی با اشاره به برخی از سرمایههای این مجموعۀ آموزشی عنوان کرد: من هم به پیشینیان شما که در سالهای گذشته توانستهاند اینچنین سرمایۀ عظیمی را ایجاد کنند و هم به شما که به واقع میراثداران شایستهای برای فعالیتهای پیشینیان خود هستید تبریک میگویم.
دکتر نگاهداری بیان داشت: حوزۀ فعالیت کانون زبان ایران و موضوع زبان، اساس، اصالت و هویت هر فرهنگ و تاریخ هر کشوری است، اهمیت این موضوع که شما به عنوان پایهها و ستونهای هویت هر تمدن بشری و فرهنگی در آن فعالیت میکنید ارزش کار شما را دو چندان میکند و باید قدر این موضوع را بدانیم.
وی درخصوص اهمیت نقش زبان گفت: زبان از یک سو نقشآفرین در هویت و اصالت کشور است و از سوی دیگر ارتباط زبان با تفکر مطرح میشود؛ اینکه زبان چه نقشی در شکلگیری تفکر در جوامع بشری داشته است. در این که حتی کدام یک اصالت دارد و کدام یک وامدار است نظریات مختلفی وجود دارد که آیا زبان باعث شکلگیری تفکر شده است و یا تفکر باعث شکلگیری زبان شده است. دیدگاههای مختلف نشان میدهد که نقش کلیدی زبان در شکلگیری تفکر قابل انکار نیست.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی افزود: زبان ساحت وجود انسانی است. اینکه بدانیم در کجای منظومۀ هستی ایستادهایم و ساحت انسانی که در آن مشغول به فعالیت هستید در کجاست. اینکه به ارزش ماهوی و فلسفی کار خود دقت کنید بسیار مهم است. فعالیت شما کار مقدس و ارزشمندی است زیرا در دنیای مدرن، اندیشۀ سرمایهداری تمام تلاش خود را کرده تا جوامع بشری را به سمت این موضوع ببرد که داشتنها مهم است زیرا هر چقدر این داشتنها اهمیت پیدا کند چرخههای دنیای مدرن و سرمایهداری بهتر میچرخد. پس مدام به انسانها القا میشود که شما حالتان بد است و همۀ انسانها در رقابتهای سرمایهداری این احساس حال بد را خواهند داشت. زیرا اصالت را به داشتنها دادهاند و به این ترتیب با نظام تبلیغاتی گستردهای که دارند به همۀ ما القا میکنند که داشتنها باعث خوشبختی است.
دکتر نگاهداری پیرامون تفاوت میان داشتنها و بودنها بیان داشت: اصالت واقعی در داشتنها نیست بلکه در بودنها است، هدف غایی نظام اسلامی نیز توسعۀ انسانی است و پیامبر اسلام (ص) فلسفۀ بعثت خود را احیا شرافتهای اخلاقی خوانده است. بنابراین اصالت در نگاه اسلامی با بودنها است، آن چیزی که به وجود شما اضافه میشود و قیمت شما را بالاتر میبرد نه داشتههای شما را.
وی در پاسخ به این سوال که حوزهای که شما در آن فعالیت میکنید به بودن انسانها کمک بیشتری میکند یا به داشتنهای آنها گفت: به نظر من کار شما از این لحاظ مقدس است که به بودن انسانها اضافه میکند. زبان دریچۀ گشودن معرفتها، حکمتها، اخلاق و تجارب بشری است که در یک کشور یا جامعه وجود دارد. بسیاری از اوقات ما برای یادگیری همین موضوعات است که زبان را یاد میگیریم زیرا با یادگیری هر زبانی دریچۀ جدیدی از حکمت، اخلاق، فلسفه و منطق و تجربۀ بشری در آن کشور به روی شما باز میشود. پس شما به بودن وجودی انسانها کمک میکنید. صدرصد فعالیتهای شما در مسیر توسعۀ انسانی قرار دارد و انسان بودنهایش را تا ابدیت به همراه دارد ولی داشتنهایش را در زمان مرگ در این دنیا میگذارد و میرود. بنابراین آثار فعالیت شما تا ابدیت گسترده شده و محدود به این دنیا نمیشود و به این خاطر است که کار شما مقدس، ارزشمند و والا است و باید قدر خود و شغلتان را بدانید و از این که خداوند به شما توفیقی داده تا در مسیر بودن انسانها فعالیت کنید به خود ببالید که بسیار ارزشمند هستید.
وی ضمن ابراز خرسندی از راهاندازی آموزش زبان فارسی در کانون زبان ایران گفت: زبان فارسی هویت ما ایرانیان را تشکیل میدهد و اگر میگوییم که زبان دریچۀ معارف بشری را در کشورهای مختلف به روی ما باز می کند ما هم رسالت داریم تا دریچۀ فرهنگ و تمدن بزرگ ایرانی و اسلامی را به روی جهان بشریت باز کنیم و به همین خاطر ترویج و آموزش زبان فارسی مهم و تاثیرگذار است. بررسیها نشان میدهد که نظام رسمی ما جذابیتهای لازم برای آموزش زبان فارسی را ایجاد نکرده است و باید به کمک شما عزیزان این جذابیتها را برای زبان فارسی را ایجاد نماییم.
دکتر نگاهداری با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بر آموزش زبان فارسی خاطر نشان کرد: باید به ترویج زبان فارسی در کنار سایر زبانها کمک کنیم تا انشاالله در آینده شاهد رشد و گسترش هر چه بهتر و بیشتر زبان فارسی در جهان باشیم.
وی در خصوص اهمیت پژوهش اظهار داشت: من اعتقاد دارم که هر روز، روز پژوهش و هر هفته، هفتۀ پژوهش است، بررسی مطالعات سازمانهای استراتژیک دنیا نشان از این دارد که پیشران همۀ تحولات جهان را عرصههای علم، پژوهش و فناوری میدانند. قدرت در دانایی است، اقتصاد در دانش بنیانی است و نظامیگری هم در فناوریهای پیچیده است، بنابریان پیشران همۀ دنیا علم، پژوهش و فناوری است. همچنین فرهنگ دینی و ملی نیز حاکی از آن است که با رویکردهای مختلف کار و فعالیت شما مخصوصا پژوهش در عرصه زبان، حرف اول را میزند. این موضوع از آنجا حائز اهمیت است که امروزه دغدغهای در پیشرفتهای علمی دنیا وجود دارد که این پیشرفتها بیش از حد فن سالارانه شده است. هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، اتوماسیون و فناوریهای مختلفی که در حال شکلگیری است. احساس میشود که حاکمیت فنسالارانه افراطی میتواند هویت انسانی، شرافتهای اخلاقی و حکمت و منطق رفتار ما را به مسیرهای انحرافی پیش ببرد.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی پیرامون اهمیت امر پژوهش در زبان گفت: شما وقتی در زبان پژوهش میکنید ابزاری هستید که دریچههای حکمت و اخلاق را به روی جوامع انسانی باز میکنید، بنابراین شاید کار شما کمک کند تا دغدغۀ انحراف هویتی که ممکن است در رشد فنسالارانۀ علم و فناوری رخ دهد با ترویج زبان و با گشودن دریچههای معرفت ،اخلاق و حکمت به روی انسانها عوارض خطرناک پیشرفت فن سالارانه را بگیرد. اگر پژوهش با شرافت اخلاقی همراه نباشد جوامع انسانی را به ناکجا آباد میکشاند و ممکن است پیچیدهترین علوم و فناوریها برای بزرگترین جنایتهای بشری به خدمت گرفته شود.
وی در بخش پایانی سخنانش افزود: بنابراین پژوهش شما در عرصۀ زبانآموزی، گشودن اخلاق و حکمت به روی انسانها است و از تقدس مضاعفتر برخوردار است. امیدوارم در مسیر درستی که در آن حرکت میکنید ثابت قدمتر و محکمتر از گذشته موفق و پیروز باشید.