معاونت پژوهش و برنامه ریزی آموزشی کانون زبان ایران کلیه امور مربوط به برنامه ریزی درسی، تولید محتوای آموزشی و کمک آموزشی، ارزشیابی و آزمونسازی، کتابخانه، فناوری آموزشی، تولید و انتشارات را برنامه ریزی و اجرا مینماید. چهار بخش مدیریت پژوهش، تولید و انتشارات، ارزشیابی و آزمونسازی و فناوری آموزشی زیر نظر مستقیم معاونت پژوهش و برنامهریزی آموزشی کانون زبان فعالیت مینمایند.
بخش پژوهش و برنامه ریزىآموزشى
دفتر پژوهش و برنامه ریزی آموزشی به فعالیت های زیر اهتمام میورزد:
• انجام نیازسنجیها و نظرسنجیهای مربوط به مواد آموزشی و کمک آموزشی
• برنامهریزی، سازماندهی، نظارت و ارزیابی فرایند تهیه و تدوین محتوای آموزشی
• بررسی و ارزیابی مطالب درسی جدید در سطوح و گروههای سنی مختلف
• انجام اصلاحات و تغییرات لازم در محتوای درسی جدید
• انجام پژوهش و ارزیابی دقیق و کارشناسی مطالب درسی جدید جهت تأیید نهایی
• تغییر و اصلاح شیوه های تدریس و برنامه های درسی بر اساس نیازسنجیها
• بهبود کیفیت آموزش در کانون زبان از طریق کیفیت بخشی به فرایند بازدید از کلاس و جذب مدرس
• تهیه محتوا جهت دورههای توانمندسازی مدرسان و کارشناسان کانون زبان ایران
بخش ارزشیابى و آزمونسازى
بخش ارزشیابی و آزمونسازی مسئول کلیه امور مربوط به تهیه آزمونهای مورد استفاده در کانون زبان میباشد. بررسی و ارزیابی آزمونهای موجود در سطوح و گروههای سنی مختلف از لحاظ پایایی و روایی، انجام اصلاحات و تغییرات لازم در آنها، برنامهریزی برای طراحی آزمونها، شامل تهیه سوالات، فرمت و شیوه اجرایی، انجام پژوهش و ارزیابی دقیق کارشناسی آزمونهای جدید از فعالیتهای بخش ارزشیابی و آزمونسازی میباشد. این امور شامل تهیه فایلهای صوتی، متون و تصاویر آزمونها است. هدف از این امور، حمایت از آموزش موثر از طریق ارائه بازخورد معنادار به زبانآموزان، مدرسان و دیگر ذینفعان میباشد. برای نیل به این هدف، بخش ارزشیابی و آزمونسازی، علاوه بر امور یاد شده، با تیم برنامه درسی همکاری و همسویی دارد.
این بخش همچنین در حوزه ارزیابی تکوینی به ویژه در ارزشیابی فعالیت های کلاسی با پیروی از استانداردهای ارزشیابی، شیوه های متناسب را طراحی کرده و جداول توصیف عملکرد و نیز جداول گریدشیت سطوح گوناگون را تولید میکند.
بخش فناوری آموزشی
بخش فناوری آموزشی، با هدف ارتقای کیفیت آموزشی با بهره گیری از روش ها و ابزارهای نوین علمی و آموزشی، توسعه محصولات دانش بنیان دیجیتالی و زمینهسازی جهت استفاده و ارتقای فناوری در کلاس های کانون زبان ایران پایه گذاری شده است. این بخش، برنامهریزی، سازماندهی، نظارت و ارزیابی فرایند طراحی آموزشهای نوین، رسانههای نو و دیجیتال، بازی وارهها و انیمیشنهای آموزشی را تحت پوشش دارد و سعی دارد تا با توسعه فناوریهای نو و دیجیتال و استفاده از روش های نوظهور و نوین آموزش زبانهای خارجی و همچنین توسعه زیرساختها و ابزارهای جدید غیر دیجیتال به منظور ارائه محتوای آموزشی در قالب بازی و سرگرمی برای زبان آموزان و استفاده در کلاس توسط مدرس و همچنین برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی، جلسات هم اندیشی به منظور بهرهگیری از تجربیات مدرسان و کارشناسان به فرآیند یادگیری زبانآموزان کمک کند و همچنین فرآیند تدریس را برای مدرسان تسهیل کند. از جمله کارهای انجام شده و نیز در حال انجام این دفتر میتوان به تهیه و تولید انیمیشنهای آموزشی، بازیهای کمک آموزشی آنلاین، مسابقات و رویدادهای سرگرمی آموزشی، تولید بازیواره و همچنین تولید اپلیکیشن اشاره کرد.
بخش تولید و انتشارات
بخش تولید و انتشارات زیر نظر مستقیم معاون پژوهش و برنامهریزی انجام وظیفه مینماید و بخشهای تولیدات آموزشی، نشریات و تولیدات کمک آموزشی، طراحی گرافیک و نظارت بر چاپ را تحت پوشش دارد. این بخش برنامهریزی، سازماندهی، نظارت و ارزیابی فرایند تولید کتابهای آموزشی، کمک آموزشی، نشریات زبانآموزی و علمی-تخصصی کانون زبان را به عهده دارد. پس از تعریف هر پروژه، از مرحله تصویرسازی، طراحی گرافیک، صفحهآرایی و طراحی جلد در این بخش انجام گرفته و سپس آماده چاپ میگردد. همچنین محتوای صوتی، اعم از لوح فشرده کتابها، محتوای صوتی کلاسی، پادکست و ... در استودیوی کانون با نظارت این بخش انجام میگیرد.
سامانه پژوهشی کانون زبان ایران
سامانه پژوهشی کانون زبان ایران به عنوان پل ارتباطی بین کانون و دانشگاه در راستای انجام پروژههای کاربردی به اساتید و پژوهشگران دانشگاهها خدمات تخصصی ارائه میدهد. از جمله این خدمات میتوان به پیشنهاد موضوعات پژوهشی، ارائه دادههای کمی و کیفی، تحلیل آماری، ویرایش و ترجمه مقالات اشاره کرد.